Hírek > Energiaellátás új dimenzióban

2020 maj 19


Páratlan nagy érdeklodés kísérte a Vitafort Zrt. ezévi szarvasmarha takarmányozási szimpóziumát. Az eloadássorozatot az ország négy helyén, október 12-15 között tartottuk meg. Részvételüket ezúton is köszönjük!

Az idei rendezvényünk témája a nagy tejtermelésu tehenek energiaellátása volt: 
“ Energiaellátás új dimenzióban “.  

Azért feszegettük ezt a témakört , mert a  nagy és folyamatosan növekvo tejtermelésu tehenek takarmányozásában  egyre inkább ez a kritikus láncszem. Az energiamérleg tekintetében egyre meghatározóbb a tömegtakarmányok minosége, hiszen a nagy takarmányfelvétel – ami  a magas tejtermelés alapja-, csak kifogástalan minoségu takarmányból várható. 

                                                 

Fontos , hogy minden lehetoséget és eszközt felhasználjunk az etetett takarmányok és takarmányadagok energiakoncentrációjának növelésére. Az  eloadásokban ezért két olyan melléktermék (Cukor-pack, glicerin),került a célkeresztbe, aminek segítségével javítani tudunk a nagy tejtermelésu tehenek energiaháztartásán.

A Cukor – pack  a cukorgyártás végén lerakódott cukor , ami egy szabadalmaztatott eljárással van oldatba elegyítve.
A termék összcukor tartalma eléri a 45 %-ot. A gyorsan oldódó szénhidráttartalma miatt elsosorban a bendobaktériumok energiaellátását javítjuk az alkalmazásával . Használatával , édes íze miatt növelheto a szárazanyagfelvétel, javul a bendofermentáció, emelkedik a termelodo összes illózsírsav mennyisége és segítségével maximalizálni tudjuk a mikrobiális fehérjeszintézist ,ami 60-80 %-ban járul hozzá a fehérjeszükséglethez.

A glicerin a biodiesel gyártásból származó melléktermék. Segítségével csökkentheto az ellést követo energiadeficit , mivel képes a glükoneogenezis a kérodzok fontos energiatermelo folyamatának serkentésére. A glicerin fermentáció növeli a propionsav és a vajsav moláris arányát és az összes illózsírsav termelést is. Gyors energiát szolgáltat, a máj muködésének fiziológiai támogatása mellett, és részben véd a zsíros máj elfajulástól.
 

                              

Meghívott külföldi eloadónk, Dr Varga Gabriella nemzetközileg elismert amerikai professzorasszony, a Penn State University egyetemrol, az elmúlt évek legfobb kutatási területérol - a glükoplasztikus  anyagok vizsgálatáról számolt be s a következo fontos és új észrevételt és javaslatatot tette a hazai elméleti és gyakorlati takarmányozás számára :

A glicerin hatása a takarmányban hasonló lehet a cukorhoz és a keményítohöz ,aminek következtében használata nem okozna különbséget a tejelo tehenek teljesítményében vagy a bendo fermentációban.

Ebbol kiindulva célszeru vizsgálni a glicerint mint takarmányösszetevot  cukor és keményíto helyettesítésére,  a tejelo tehenek laktációs teljesítménye és a bendo fermentáció tekintetében.

Ezen elméleti összefüggések amelyeket korrekt állatkísérletekkel igazoltak az  USA-ban, hozzárendelve a saját, a VITAFORT Zrt. által végzett és bemutatott üzemi eredményeket,  jogosítanak fel bennünket arra, hogy ezeket a melléktermékeket alkalmazzuk a napi takarmányozási gyakorlatunkban.

A Cukor – pack –ot és a glicerint jelenleg is forgalmazzuk folyékony formában, de mint az eloadásunkban is említettük a Vitafort zrt – Solum zrt –Adexgo kft – Magyar Cukoripari Zrt. együttmuködésével, 2010 végétol megkezdjük a szárított melasz forgalmazását alapanyag illetve az ebbol fejlesztett termékcsalád formájában.

                                         

A porított glicerint és az ebbol fejlesztett termékcsalád bevezetését is hasonló idopontra tervezzük.

Bízunk benne , hogy ezen új termékek segítségével tovább tudjuk majd javítani partnereink tejtermelési eredményeit és ezen keresztul javulhat a tevékenységük gazdaságossága.


Tóth Attila
értékesítési és fejlesztési
szarvasmarha  szakspecialista
Vitafort Zrt.