Hírek > Első helyezés - Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2019

2020 maj 19


A tavalyi Nagydíj után idén újabb I. helyezést értünk el közösen az Adexgo Kft.vel. Első közös pályázatunkat 2013-ban készítettük el, így az idei elismerés sorrendben a hetedik. Büszkén elmondhatjuk, hogy az elmúlt években nem törtük meg a "hagyományt" és minden évben gazdagabbak lettünk egy szakmai elismeréssel.  Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jó úton járunk fejlesztéseinkkel, innovatív  termékeinkkel. A szakma elismerése ezúttal is megerősítette a cégeinket meghatározós innovatív szellem, termék,- és gyártmányfejlesztés fontosságában.
 

Az Adexgo Kft. a Vitafort Zrt.-vel közös pályázati munkát nyújtott be “Glüko-Rep – Kombinált kiegészítő takarmány a bőtejelő tehenek szaporodásbiológia problémának javítására” címmel a „Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2019” Takarmányozás, állategészségügy kategóriában, melyet a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok zsűrije I. helyezéssel értékelt.

Mindkét pályázó cég komoly hangsúlyt fektet a bőtejelő tehenek energiaellátásának kérdéskörére, aminek következtében kiterjedt szakmai ismeretekkel, számos saját fejlesztésű termékkel rendelkeznek, és jelentős a piaci szerepvállalásuk az adott témában, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. A költséghatékony takarmányozás és termelésoptimalizált energiaellátás mellett az energiafüggő szaporodásbiológia zavarok kockázatának takarmányozás útján történő csökkentése elsődleges feladatként nőtte ki magát az utóbbi években. A pályázatra nevezett termék („Glüko-Rep”), többéves közös forgalmazási múltra visszatekintő együttműködés eredményeként jött létre. A két cég adott témában betöltött szerepe olyan termék kidolgozását sürgette, mellyel az energiafüggő szaporodásbiológiai zavarok és a termelést csökkentő korai magzatvesztés mértéke is sikeresen mérsékelhető.
 

I. KATEGÓRIA – TAKARMÁNYOZÁS, ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY 

I. díj Adexgo Kft. és Vitafort Zrt. - Gluko Rep kombinált kiegészítő takarmány bőtejelő tehenek szaporodásbiológia problémának javítására

A Glüko termékcsalád tejelő tehenek számára kifejlesztett, cukrok és védett zsírok kombinációjából álló energiakiegészítő adalék, amely 2016-ban I. díjat kapott.

Az idén I. díjjal jutalmazott Glüko-REP a Glüko termékcsalád legújabb terméke, amelynek célja a tejelő tehenek termékenyülésének javítása. A termék a bendőstabil cukrok mellett halolaj alapú omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyeknek pozitív hatása van a szaporodásbiológiai paraméterekre azáltal, hogy a tüszők nagyobbak lesznek, ez nagyobb sárgatest képződéshez és több progeszteron termeléshez vezet, ami végsősoron az embrió túlélési esélyeit növeli. A halolaj a legjobb telítetlen zsírsav forrás, ugyanakkor folyékony halmazállapota és gyors oxidációja miatt csak valamilyen kezelése után keverhető szilárd takarmányokba. A fejlesztéssel a gyártó ezeket a nehézséget is megoldotta úgy, hogy a termék finom por formában kapható és zsírsavösszetétele a gyártás és tárolás során sem változik.

A termék etetése javítja a kondíciót, csökkenti a ketózis előfordulását, 5-15 nappal előbbre hozza az első ivarzást, növeli a termékenyülési és a vemhesülési arányt, továbbá jelentősen csökkenti a magzatelhalást. A termék piaci bevezetése 2018-ban indult nemcsak szarvasmarha, de kiskérődzők számára is.


Április 24-én Hódmezővásárhelyen megtartották a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, mint az OMÉK társrendezvénye „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2019” és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2019” pályázatainak eredményhirdetését. Az ünnepélyes eseményre a kiállítás területén, a Hód-Mezőgazda Zrt. újonnan átadott főépületében került sor. A teljesen megújult főépület előtt a Hód-Mezőgazda Zrt. legendás teljesítményű tehene – Margó – egy teljesen egyedi művészeti alkotás formájában került megörökítésre.
 

                                                   

A díjátadó előtt az OMÉK és a hódmezővásárhelyi kiállítás szerepéről, kapcsolatáról Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt köszöntőjében, majd magáról a kiállításról Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója és Fekete Balázs állattenyésztési és kiállítás igazgató beszélt.

                                                    

                                                     

 

A zsűri tagjai voltak:

Dr. Wagenhoffer Zsombor Ph.D - a MÁSZ ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke
Dr. Annaházi László  – ügyvezető, ANIPHARMA Kft. 
Dr. Sallai László - a Szegedi Tudományegyetem MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet docense, a bizottság tagja

                                                     
 

I. Kategória – Takarmányozás, állategészségügy

I. díj Adexgo Kft. és Vitafort Zrt.: Gluko Rep kombinált kiegészítő takarmány bőtejelő tehenek szaporodásbiológia problémának javítására
II. díj Fanon d.o.o.: Rupiol Sunline – innovatív kérődző takarmányozás
III. díj EPF Kft: LF SILOMAX – tejelő tehenek rostemésztését segítő fermentációs kivonat.

 

                                                     

 

Dr. Gregosits Balázs
kutatás-fejlesztési igazgató

Vitafort Zrt.