Hírek > Első díjat kaptunk! Újabb közös siker!

2020 maj 19


A XXI: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok "Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért" pályázatán az Adexgo Kft., a Vitafort Zrt., és az Experimetria Kft.. közös pályázata I. díjas lett!
 
                                     

Tegnap, csodálatos tavaszi napsütésben került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Együtt örülhettünk újabb közös sikerünknek!


                                        

Termékek: Fresh-Go / Drench-Go takarmány-kiegészítő termékcsalád és Vitadex drencselő készülék

Indoklás: A 100 százalékban magyar tulajdonú cégek komplex szemléletû megközelítéssel, az ellés körüli időszak energiahiányának és anyagforgalmi zavarainak megelőzését kutatják. K+F+I témákban együttmûködve kifejlesztettek egy olyan drencselő (prototípus) készüléket, valamint szilárd és folyékony drencs-kiegészítő takarmányokat, továbbá megkezdték több olyan telepi protokoll kialakítását, amelyek a tranzíciós időszak állategészségügyi problémáinak megelőzését/gyógykezelését segítik elő.

A VITADEX berendezés tartalmazza a keverőegységet, amely hatékonyabb oldódást, és homogén keveréket biztosít. A gyakorlatban széles körben használt kézi pumpálás helyett egy gomb megnyomásával, 10-20-30 l-es (szakaszos) egységenként lehet a bekevert és feloldódott termékeket az emésztőrendszer ruminális szakaszába bejuttatni. A készülék végleges változata egy olyan opcionális kiegészítéssel is kérhető lesz, amely alkalmas arra, hogy bendőfolyadékból mintát vegyünk a szarvasmarháktól.

A pályázatra jelölt szilárd és folyékony drencs készítmények („Fresh-GO”, „Drench-GO”, „Fresh-GO Liquid”) az ellést követő hetekben, valamint a laktáció alatt fellépő energiaháztartási zavarok mérséklésére, valamint az anyagforgalmi zavarok prevenciós kezelésére kifejlesztett speciális takarmány-kiegészítők. Alkalmazásukkal megelőzhető az ellés után fellépő anyagcsere eredetû megbetegedések (ketózis, acidózis, stb.), valamint bizonyos anyagforgalmi zavarok (ellési bénulás, ellés utáni elfekvés) kialakulása és csökkenthető az oltógyomor áthelyeződés kockázata. Az energiahiány (NEB) mérséklésével segítik a tejtermelés zavartalan indulását, így kedvező hatással vannak a laktációs termelésre.

Az oklevelet és az emlékplakettet Dr. Wagenhoffer Zsombor,  a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója adta át és egyben kiemelte a pályázati anyag nívós összeállítását valamint a dobogós kiegészítő takarmányok és berendezések gyakorlati értékét és újszerûségét!

                            

A zsûri az innovatív termékeket, a probléma komplex megközelítését, a K+F vizsgálatokkal feltárt és kipróbált módszert, a színvonalas és tartalmas pályázatot első díjjal jutalmazza.

                       


Forrás: Magyar Állattenyésztők Lapja

Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Vitafort Zrt.