Hírek > Előrehozott kifizetésekkel támogatná az állattartókat az EU

2020 maj 19


Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő a nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeinek csökkentése és a takarmányhiány elkerülése érdekében - közölte a szervezet.
 

                                              
 

A bizottság előterjesztése értelmében a mezőgazdasági termelők december helyett már október közepén hozzájuthatnak az őket megillető közvetlen kifizetéseknek akár a 70, a vidékfejlesztési program keretében biztosított kifizetéseknek pedig akár a 85 százalékához is, hogy javuljon pénzforgalmi helyzetük.

Enyhítenének egyes termeléssel kapcsolatos előírásokon is, például a rendes körülmények között ősszel elvetett, téli betakarítás vagy legeltetés céljára termelt növényeket a gazdálkodók takarmánytermelés vagy legeltetés céljából köztes növénykultúraként kezelhetnék. Ezt a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé. A köztes növénykultúrákat a gazdák legeltetés, illetve takarmánytermelés céljából tiszta növénykultúraként vethetnék el, nem pedig keverve, ahogy azt a hatályos jogszabályok előírják. A köztes növénykultúrák esetében lehetőség lenne a nyolchetes időszak lerövidítésére annak érdekében, hogy betakarításukat követően a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodók elvethessék a téli növénykultúrákat.

Az agrárágazatnak szánt gyakorlati segítség célja, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára, a nagy nyári szárazság miatt ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást az aszályos területeken. A javaslatokat a bizottság benyújtotta a tagállamoknak is. Megszavazásukra várhatóan a következő napokban, hivatalos elfogadásukra pedig szeptemberben kerül majd sor. Az intézkedéseket visszamenőleges hatállyal lehet majd alkalmazni - közölte az EB.

 

Forrás: Agro Napló