Hírek > Élelmiszer-és Agrárgazdasági Világfórum Budapesten

2020 maj 19


A mezogazdaság és az élelmiszeripar a jelenlegi gazdasági körülmények között húzóágazattá válhat, és a válságból az egyik kivezeto utat jelentheti - hangoztatta Gráf József földmuvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Budapesten, sajtótájékoztatón.Hozzátette: a magyar mezogazdaság múlt évi exportteljesítménye elérte az 5,7 milliárd eurót, az import pedig csak 3,8 milliárd euróra rúgott. Vagyis az agrárgazdaság pozitív szaldója csaknem elérte a kétmilliárd eurót. Ez a tendencia az idei elso negyedévben sem tört meg, azaz az élelmiszerfogyasztás számottevoen nem csökkent a globális gazdasági válság hatására sem.  A miniszter közölte, Budapesten június 20-23. között rendezik meg a "Globális kihívások és lokális válaszok" címmel az Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórumot. A nemzetközi tanácskozást és tudományos szimpóziumot a IAMA, azaz a Nemzetközi Élelmiszer- és Agrárgazdasági Szövetség rendezi a magyar fovárosban az Európai Minoségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának segítségével, az FVM támogatásával.
   
Vajda László foosztályvezeto, a IAMA elnöke elmondta: az idén 19-edszer sorra kerülo rendezvény a davosi világgazdasági fórumhoz hasonlatos az agrárgazdaságban. A mostani rendezvény azt kívánja sugallni, hogy az agrárágazat a világgazdasági válságból az egyik kivezeto utat, kitörési pontot jelentheti. A fogyasztás ugyanis e területen nem esett vissza, sot a népesség növekedésével várhatóan emelkedni is fog.
   
Gráf József aláhúzta: Magyarország számára a nemzetközi szakmai fórum megrendezése igen fontos, mert ebben a térségben eloször kerül sor ilyen rendezvényre. Ez a miniszter szerint azt jelenti, hogy a kelet-közép-európai régió felértékelodik az agrárszakemberek elitje számára. A konferenciára jelentkezok száma mintegy 400 fo, ok 52 országból érkeznek, igen fontos, hogy a résztvevok között egyetemisták is lesznek.
   

Forrás: http://www.agrotrend.hu.