Hírek > Együnk több minőségi marhahúst!

2020 maj 19


Nagy utat járt be a hazai húsmarhatenyésztés: az ágazat exportfüggőségét ellensúlyozandó azonban a termelői szervezettség mellett növelni kellene a feldolgozottsági szint mellett a belföldi fogyasztást is - derült ki az Agrárminisztériumban tartott szakmai fórumon.

 

 

A húsmarhatenyésztés a hazai állattenyésztés egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata – jelentette ki Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár az Agrárminisztériumban megrendezett szakmai fórumon. A hazai húsmarha állomány az utóbbi évtizedben folyamatosan növekedett, mára meghaladta a 300 ezres létszámot, amelynek több mint a fele tehén. Az állomány döntő részben családi gazdaságok kezében van – fogalmazott Feldman Zsolt -, az ágazat szervezettsége ugyanakkor még messze elmarad a kívánatostól, amelyen változtatni kell.

 

 A magyar húsmarhának jó piaca van, túlnyomó részt külföldön talál vevőre. A mezőgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy idehaza a marhahús fogyasztás elmarad az uniós átlagtól, ennek növelése előnyös lenne a fogyasztónak és biztos piacot adna a termelőknek. A marhahús-fogyasztás Magyarországon az összes húsfogyasztás 3-5 százalékát adja csupán, ami évi 3 kg/fő mennyiséget jelent és az EU átlagfogyasztás alig harmada. Így a hazai marhahúsfogyasztásban van fejlődési potenciál.