Hírek > Duplájára emeli a VM a baromfitartók állatjóléti támogatását

2020 maj 19
Duplájára emelt állatjóléti támogatást biztosít a baromfitartóknak a tárca – jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Termék Tanács székházában 2014. január 30-án megtartott elnökségi ülésen.

A tárca az eddigi 4 milliárd forintos baromfi állatjóléti támogatási keretet a duplájára emeli, így 2014-ben 8 milliárd forintra nő az összeg.

   

Czerván György ismertette, hogy a baromfi ágazat részére meghatározó jelentőséggel bíró állatjóléti támogatás mûködését eredetileg 2013. december 31-ig engedélyezte az Európai Bizottság. A kormányzat elkötelezett a baromfi ágazat fejlesztésében, a baromfitartók gazdasági és finanszírozási helyzetének javításában, ezért a támogatási program meghosszabbítását kérte az Európai Bizottságtól, amely 2018. december végéig engedélyezte Magyarország számára a baromfi állatjóléti támogatások jelenlegi formában történő fenntartását.

Az államtitkár bejelentette, hogy a baromfitartók érdekeit szem előtt tartva a 2014. évi első három negyedév utáni jogos igények után járó támogatást még idén kifizetik.

A megemelt összegû támogatás is bizonyítja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium komolyan veszi az állattartók helyzetének stabilizálását és minden rendelkezésre álló eszközzel segítséget kíván nyújtani az állattartásból élő gazdálkodóknak.

A támogatás nyújtásával a kormányzat az elmúlt években tartósan magas takarmányárak miatt komoly kihívásokkal szembesülő baromfiágazat stabilizálásán túl a szektorban dolgozó vagy ahhoz kapcsolódó több tízezer vidéki ember foglalkoztatását, a hazai fogyasztók és az exportpiacok által keresett, az egészséges táplálkozáshoz biztonságos baromfihús előállítását kívánja elérni. A világban és Európában folyamatosan növekvő baromfihús iránti kereslet miatt Magyarország érdeke baromfiágazatának fejlesztése.

A célunk az, hogy az unió által mostohagyerekként kezelt baromfi- és sertéságazaton tudjunk segíteni, ha kell a hazai költségvetésből” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az intézkedések hozzájárultak az ágazatban és a feldolgozóiparban dolgozók munkahelyének megőrzéséhez. Az állatjóléti támogatásokat az állatjóléti többletköltségekre lehet fordítani, így az ivóvízminőség javítására, a takarmány toxintartalmának csökkentésére.

Csorbai Attila, a BTT főtitkára a tárca a támogatások megtartása érdekében tett kitartó munkáját méltatva az ágazat nevében megköszönte a többlettámogatást. Kijelentette: a baromfiágazat a rendszerváltás óta az egyetlen olyan ágazat, amely érdemben nem változott. A támogatások megemelése és gyorsabb kifizetése hozzájárul ahhoz, hogy a BTT ágazati stratégiája megvalósulhasson, és exportorientált, a hazai fogyasztókat is biztonsággal ellátó ágazat legyen – tette hozzá.

Forrás: Agronapló

Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Vitafort Zrt.