Hírek > Csődhullám jöhet a baromfisoknál

2020 maj 19


Csődhullám söpörhet végig a hazai baromfiszektorban a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt – hívta fel a figyelmet Bárány László, a magyar baromfipiacon vezető szerepet betöltő kisvárdai-nyírkércsi Master Good csoport alapító-tulajdonosa. 

Az ágazat vállalkozásainak működése várhatóan május végén-június elején kezdhet visszatérni a megszokott kerékvágásba, de a normalizálódáshoz legalább hat-tíz hónapra lesz szükség. Bárány László szerint a beszűkült piaci lehetőségek miatt célszerű lenne megfontolni a termelői szárnyas-túltartás, illetve a felhalmozódott fagyasztott baromfiipari termékkészletek finanszírozási támogatását.


Bárány László szerint a válság utáni visszarendeződés május végén, június elején kezdődhet meg, és a kereskedelmi-megrendelői jelzések azt mutatják, hogy a baromfiágazat működése fokozatos – hat-tíz hónap alatt - zökkenhet vissza a megszokott kerékvágásba. Az iparági fagyasztókapacitásokban most összességében 12-14 ezer tonna baromfitermék halmozódhat fel, amelynek tárolási finanszírozása a hat-tíz hónapos időszakban nagyságrendileg 9-10 milliárd forintot igényelhet.