Hírek > Stratup a kíméletes állattenyészétésért. Csibe szexálás

2020 maj 19


Az izraeli élelmiszertechnológiai fejlesztések felvirágzása részben a helyi innovációs hatóságnak is köszönhető, amely különböző vállalati támogatásokkal segíti a vállalkozásokat, illetve egy 28 millió dolláros élelmiszer-technológiai inkubátor előállítását is finanszírozta. De mindebben a kultúrának is fontos szerepe van.

A jeruzsálemi székhelyű eggXYt nevű startup vezérigazgatója egyetért azzal, hogy a zsidó vallás nagyon együtt érző, ha állatokról van szó.
„Itt lelkiismeretes fogyasztókról beszélünk, akik elvárják a vállalatoktól, hogy betartsanak bizonyos szabályokat, a többi között az állatokkal szembeni kegyetlen eljárások megszüntetését is” – mondta Yehuda Elram.

Az eggXYt olyan technológiát fejlesztett ki, amely a naposcsibék nemét még kikelésük előtt képes kimutatni, hogy elejét vegyék annak a baromfitenyésztésben megszokott eljárásnak, hogy a kakasokat megsemmisítik, mivel a tojástermeléshez kizárólag tyúkokra van szükség. Az iparág becslései szerint évente körülbelül hétmilliárd hím csibét ölnek le közvetlenül a kikelés után. Az eljárást ismertető video az alábbi képre kattintva érhető el: Forrás: Alltech

   

                                 
                                                     Látható különbségek: azok a tojások fluoreszkálnak, amelyekből kakas kelne ki


A kikelés előtti szétválogatás pénzügyi szempontból is hatékonyabb lenne, és a felesleges tojásokat újrahasznosíthatnák az élelmiszer- vagy a kozmetikaiparban.

Biomarkerrel dolgoznak. Az eggXYt csak egy a számos, ezzel a kérdéssel foglalkozó startup közül, azonban humánus, kikelés előtti módszerük egyedülállónak számít. A CRISPR génszerkesztő eszköz segítségével a tojótyúkok DNS-ébe beillesztenek egy kimutatható biomarkert, amely – mindenféle mellékhatás nélkül – képes jelezni a tojások nemét. A tojásokat ezután átvilágítják egy szkennerrel, ezáltal képesek beazonosítani a fényes fluoreszkáló fényük segítségével azokat, amelyekből kakasok kelnének ki.

„A vizsgálat nagy pontosságú, és nem befolyásolja a többi tojás keltethetőségét, továbbá a fejlesztés elterjedésével a hétmilliárd ki nem kelt kakascsibét tartalmazó tojás az iparág számára felhasználható termékké és nem hulladékká válhatna” – fejtette ki Elram.
 

                                   

 

A társaság az EU Horizont 2020 programból és egyéb támogatásokon keresztül eddig 4 millió dollár támogatásban részesült. A technológia hatósági engedélyeztetése folyamatban van.