Az ország legjelentősebb agrárinformatikai szakrendezvényén, az idei évben 3. alkalommal megrendezésre kerülő PREGA konferencián jártunk.
2017-02-27


2017. Február 22.-én került megrendezésre -immáron harmadik alkalommal- a PREGA, precíziós gazdálkodás és agrárinformatika konferencia. 90 hazai és nemzetközi előadó, 30 szakmai kiállító és több mint 500 résztvevő – ez a III. PREGA számokban. A rendezvény alapvető célja, hogy bemutassa azokat a technológiai és informatikai megoldásokat, amelyek felkészítik a magyar gazdálkodókat a változások


Az ország talán legjelentősebb agrárinformatikai szakrendezvényén, az idén 3. alkalommal megrendezésre kerülő PREGA konferencián jártunk. 2017. Február 22.-én került megrendezésre a PREGA, precíziós gazdálkodás és agrárinformatika konferencia.


                              

A világ lakossága várhatóan  2050-re 9 milliárd főre növekszik, ami azt is jelenti, hogy jelentősen növelnünk kell az élelmiszer termelést. A rendelkezésre álló erőforrások azonban végesek, főleg a termőterület. Az 1960-as években egy főre kb. 0,4 ha termőterület jutott, ez jelenleg mintegy a fele, 0,2 ha. A kisebb területen kell intenzíven gazdálkodnunk ahhoz, hogy a megnövekedett szükségletet biztosítani tudjuk. A precíziós gazdálkodás először az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában honosodott meg, de Ázsiában és Dél Amerikában is terjed. Jelenleg a világ modern kombájn parkja nagyobb számítógépes kapacitással rendelkezik, mint a NASA. A precíziós gazdálkodás leginkább a növénytermesztésben terjed, főleg a talajok állapotának felmérésében és az ehhez kapcsolódó tápanyag pótlással.

                                
Az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közösen szervezett III. PREGA-t megnyitó beszédében Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a termelés, a termelési környezet pontos, adatszerû megismerése, az adatok gyûjtése, az adatbázisok építése, az automatikus beavatkozásokat és döntéseket támogató alkalmazások fejlesztése és mindezen eszközök integrálása, a digitalizáció nemcsak elemi kényszer, hanem egyben lehetőség is az fejlődésre, a piaci alkalmazkodásra az agrárágazatban. Hozzátette: Magyarországon az agrárinformatikai, a digitális megoldásokat még csak elszigetelten és szinte csak a termelésben alkalmazzák, mivel sokszor nincs megfelelő képességgel és képzettséggel rendelkező munkaerő ezeknek az eszközöknek és technológiáknak a használatára.


                                

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: "A precíziós gazdálkodás kiemelkedően fontos szerephez jut az elkövetkezendő években, hiszen a jövő mezőgazdaságának alapja az új erőforrások hatékony alkalmazása, a tudás intenzív mezőgazdasági technológiák használata, az energiatakarékos termelés, valamint a folyamatos oktatás és képzés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladata, hogy megismertesse a gazdálkodókkal a legújabb innovatív technológiákat, módszereket, illetve felhívja a figyelmüket az alkalmazásukkal járó előnyökre, vagy éppen azon hátrányokra, amiket azzal szenvednek el, ha kimaradnak a használatukból."

Prof. Raj Khosa a Colorado Állami egyetemről kiváló előadást tartott. Itt hívta fel a figyelmet az első CASEI vezető nélküli traktorra. A jövőben a szántóföldön olyan érzékelőket lehet elhelyezni, akár a növény felületén, ami biológiailag lebomlik, nem zavarja a termelési folyamatot. A konferencia mindenki számára adott új információt, melynek jó része a  gyakorlatban is alkalmazható.”  

A mezőgazdaság digitalizációjával foglalkozó legnagyobb hazai rendezvény alapvető célja, hogy bemutassa azokat a technológiai és informatikai megoldásokat, amelyek felkészítik a magyar gazdálkodókat a változásokra. Miközben a népesség létszáma folyamatosan növekszik és élelmiszer igénye ezzel párhuzamosan nő, a mezőgazdasági termelésre egyre kisebb terület áll rendelkezésre.

A kitörési pont a hatékonyság növelése lehet. Jelenleg már Magyarországon is elérte az agráriumot az „informatikai forradalom”. Amint azt Bolyki Bence a PREGA konferencia-sorozat alapítója és főszervezője megnyitó beszédében is kiemelte: “Az idei PREGA középpontjában az adat, az információ és a haszon áll. Ebben az új, adatalapú rendszerben kell lépést tartanunk a világ mezőgazdaságával. A biológiai, termőhelyi és a vízgazdálkodási potenciált is ki kell használnunk. Felelősségünk az is, hogy a környezetterhelést csökkentsük, akár úgy is, hogy a termelésre nem alkalmas területeket visszaadjuk a természetnek. A keletkezett haszonnak pedig nemcsak pénzbelinek, hanem környezeti, társadalmi és erkölcsi haszonnak is kell lennie. Az agrártársadalom nem ért az informatikához, s az informatikusok nem értenek a mezőgazdasághoz, a siker záloga csakis az együttmûködés lehet. Az együttmûködés, melynek révén a magyar mezőgazdaság növelve a hatékonyságát, a digitalizáció nyertese lehet.”

Forrás: www.agroinform.hu