Hírek > ASP: Vietnámban tesztelik az új vakcinát

2020 maj 19


Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelemben elért kezdeti sikerükről számolt be a vietnámi mezőgazdasági miniszter. Nguyen Xuan Cuonga a hivatalos vietnámi hírügynökséggel (VNA) osztotta meg a hírt, hamarosan lesz vakcinájuk a betegség ellen.

A vakcinát a vietnámi mezőgazdasági egyetem laboratóriumában fejlesztik ki, és már három észak-vietnámi gazdaságban megkezdték a tesztelését is. Az egyik telepen a vizsgálatok megkezdésekor 31 sertést oltottak be - egy hónapon belül, röviddel egymás után kétszer - a kísérleti vakcinával. A jelentés szerint ők még mindig egészségesek, a gazdaság többi sertése azonban már elpusztult a fertőzés következtében. A vakcináról, illetve a kísérletek alakulásáról további részleteket nem osztott meg a hírügynökség.

Vietnámban az első afrikai sertéspestises esetet februárban fedezték fel, azóta az ország 63 tartományából 60 már fertőzött. Nguyen Xuan Cuong szerint 2,9 millió sertést vágtak ki, illetve pusztult el az ország nagyjából 30 milliós sertésállományából eddig a vírusos fertőzés miatt.