Hírek > ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

2020 maj 19


ASP Kínában

Kínában 2018. augusztus 3. és 2019. július 3. között összesen 143 ASP-előfordulást jegyeztek fel (ebből 21 esetet közepes vagy nagyméretű gazdaságban) az ország összesen 31 tartományában, illetve 94 város közigazgatási területén.

A sertéshús elsődleges helyettesítője – minden kétséget kizáróan – a baromfihús (lesz). Erre utal, hogy Kína baromfihús-termelése 2019. január-május között 16,1 százalékkal nőtt (az üresen álló sertésólakba is baromfit telepítenek), miközben a fagyasztott csirkehús behozatala 30,8 százalékkal megugrott.

 

ASP Vietnámban
Vietnam sertésállománya 2018 végén elérte a 28,2 milliót. A sertéságazat mintegy 60 százalékos részarányt képvisel az állattenyésztési főágazat összes kibocsátásából. Az országban

2,4 millió sertéstartó gazdaság működik, ezek közül 14,5 ezer a sertéstarásra szakosodott, és 6,4 ezer a vegyes árutermelő gazdaság, amelyek együttesen a termelés több mint felét adják. Az ASP első kitörése 2019. február 1-jére datálódik, június végéig összesen 29 előfordulást jegyeztek fel és 2,6 millió sertés került kényszervágásra. Nagygazdaságból március 20-án jelentették az első fertőzést, itt 4500 fertőzött sertést semmisítettek meg.

A vietnami sertéshúsexport 90 százaléka Hongkongba irányult, ahová február óta semmit nem szállíthatnak.
A vietnami vágóhidak egyre kevesebbet fizetnek a vágósertésekért, egyrészt mert a belföldi fogyasztók kezdenek elfordulni a hazai termelésű sertéshústól, másrészt mert mind több gazdaság hagy fel a sertéstartással, és küldi vágóra az állatokat. Az import sertéshús ára eközben folyamatosan nő.

A vietnami kormány eddig 51,5 mil­lió USD-t bocsájtott a tartományok rendelkezésére a járvány terjedésének megelőzésére, illetve a károk enyhítésére.
A háztáji sertéstartók a fertőzött sertések aktuális piaci értékének 80 százalékáig, a társas gazdaságok a fertőzés miatt kivágott sertések aktuális piaci értékének 30 százalékáig részesülhetnek kártérítésben. Emellett fertőtlenítő szerekkel segítik a termelőket, továbbá tilalmat hirdettek az élő sertések és sertéshús ajándékozására, kötelezővé tették az elhullott állatok szakszerű megsemmisítését, valamint kampányt indítottak az üresen álló sertésólak újbóli betelepítésének késleltetésére. A vietnami kormány hosszú távú tervei között szerepel a biológiai biztonság követelményeinek megfelelő, nagyméretű sertéstartó gazdaságok előtérbe helyezése, továbbá a baromfi- és marhahústermelés felkarolása.