Hírek > Amikor a Föld a Nap és a Hold közé esik

2020 maj 19


Látványos volt a június 15-i holdfogyatkozás, mert égi kíséronk a földárnyék közepén haladt át, és a szokásosnál jobban elsötétedett. A jelenség alatt kétszer is átvonult hazánk felett a Nemzetközi Urállomás.
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} -->

Hogyan alakul ki a holdfogyatkozás?

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} --> Holdfogyatkozás csak teliholdkor alakulhat ki, amikor a Föld a Nap és a Hold közé esik. Ekkor, szerencsés esetben a Hold a Föld árnyékába kerül, s kész is a holdfogyatkozás. A Föld árnyéka két részbol áll: a penumbrából és az umbrából.


                             


A penumbrából (magyarul félárnyéknak nevezik) nézve a Föld a Napnak csak egy részét takarja el, ezért az általa okozott fényességváltozás kicsiny. Ez okozza az említett „homályt". Az umbrából (magyarul árnyék) nézve a Nap teljesen takarva van, ide nem jut a fényébol. Itt történik a teljes fogyatkozás.

De miért lesz vörös színu a Hold? Nos, nem volt teljesen igaz az állítás, hogy az umbrába nem jut fény. A Föld légköre mint egy lencse, megtöri és az árnyék belsejébe irányítja a Nap sugarait. Eközben alaposan megszuri, kiveszi belole a kék, zöld és sárga színeket.
Ami fény végül a Holdra elér: egy igen gyenge, vöröses-narancsos derengés. Ez a szokatlanul meleg szín látszik a Holdon.


                             

                              A holdfogyatkozás vége

                              


Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció