Hírek > A magyar takarmányozás nagyköveteként az USA-ban

2020 maj 19


A Vitafort Zrt. jól ismert kiváló minoségu takarmányairól, takarmányozási programjairól, amelyek kidolgozásakor messzemenoen figyelemmel vagyunk az állatok teljesítményének, termelékenységének növelésére. Ez a szemléletmód tesz minket a A 2010-es FEI Lovas Világjátékok  büszke partnerévé.

A 2010-es FEI Lovas Világjátékok a 8 lovassport-szakág világbajnoksága: díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, reining, lovastorna, távlovaglás és para-lovassport.  A világjátékokat négyévente rendezik meg a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) felügyeletével, két évvel az Olimpiai Játékok elott.

A 2010-es esemény sok szempontból különleges lesz. Korábban sohasem rendezték meg Európán kívül, és sohasem rendeztek világbajnokságot mind a 8 szakág részvételével.  Mindkét elsoséget a Kentucky Lovas Park (USA) mondhatja magáénak.

És most ismerkedjünk meg közelebbrol a nyolc szakággal!

A díjlovaglást – mely nemzetközileg használt elnevezése (dressage) egy francia eredetu szó, mely jelentése „edzés” -  gyakran illetik „ló balett” elnevezéssel.  A nagydíj feladat tartalmaz összeszedett és nyújtott lépést, ügetést, vágtát; féloldalazást ügetésben és vágtában; passzázst (lassú-ügetés), piaffe (helyben ügetés), ugrásváltás (lábsorrend váltása) minden és minden második vágtaugrásra; valamint piruett (fordulat helyben vágtázva).A díjugrató feladat egyértelmu: általában 10-13 ugrásból álló pályát kell hibátlanul alapidon belül teljesíteni. Az akadály rudak leveréséért, a ló ellenszegüléséért, a lovas leeséséért a lovas hibapontokat kap.  Hibapont jár akkor is, ha a lovas nem fejezi be a pályát az alapidon belül.



A díjlovaglást – mely nemzetközileg használt elnevezése (dressage) egy francia eredetu szó, mely jelentése „edzés” -  gyakran illetik „ló balett” elnevezéssel.  A nagydíj feladat tartalmaz összeszedett és nyújtott lépést, ügetést, vágtát; féloldalazást ügetésben és vágtában; passzázst (lassú-ügetés), piaffe (helyben ügetés), ugrásváltás (lábsorrend váltása) minden és minden második vágtaugrásra; valamint piruett (fordulat helyben vágtázva)
 



A lovastusát (military) lovas triatlonnak is hívhatnánk.  Síkmunkát és ugratást is tartalmaz. A három feladat: díjlovaglás, tereplovaglás (akadályokkal) és a díjugratás. Az évszázadok folyamán az ideális katonai ló tesztelésébol egy izgalmas hobbilovasokat és profikat is elbuvölo sporttá fejlodött.



A fogathajtó versenyt négyesfogatok részére rendezik. Az elso két versenynapon a díjhajtás,  a következo napon a maraton-hajtás, míg az utolsó napon az akadály-hajtás zajlik bólyákkal kijelölt pályán.  A három feladat alapján legkevesebb hibapontot gyujto egyéni versenyzo és csapat lesz a bajnok.
 

A távlovaglás olyan mint egy maratoni futóverseny. A lovaknak 160 km-es távot kell megtenniük a leheto legrövidebb ido alatt. Az egyéni és csapat bajnokokon kívül az Állatorvosi Bizottság a tíz leggyorsabb ló közül kiválasztja a legjobb kondícióban levo lovat is.  


A lovastornát legkönnyebben úgy írhatjuk le, mint gyakorlatok végzése mozgó lovon. A résztvevoket kötelezo gyakorlatok és szabadon összeállított programok alapján bírálják el. A román korig visszanyúló múlttal rendelkezo lovastornában a lovas, a ló és a futószárazó (aki a ló mozgását irányítja egy körön futószár segítségével) csapatmunkájára van szükség.  A lovastornászok egyéni, páros és csapat-versenyeken mérik össze tudásukat.


A reining (western díjlovaglás) egy olyan verseny, ahol az állattartó farmokon használt lovak atletikus képességeit mutatják be. A versenyzok 10 különbözo gyakorlatban mérik össze a tudásukat, mint például lassú kiskörök lovaglása, ugrásváltás, csánkon fordulás, 360 fokos fordulat egy helyben, és az izgalmas csúszva megállás, ami a western ló ismertetoje.


A para-lovasverseny fogyatékkal élo díjlovasok részére lesz megrendezve a 2010-es Alltech FEI Lovas Világjátékok részeként.  Ez az elso alkalom, hogy para-lovasversenyt rendeznek a játékok alatt.

Az esemény közeledtével a jövo évben rendszeresen tudósítunk az elokészületekrol.

A 16 napos rendezvénysorozat programja itt töltheto le.