Hírek > A legnagyobb bajunk a munkaerő. Az tragédia.

2020 maj 19


"Közepes évnek lesz mondható az idei. Sem a piaci, sem az időjárási, sem az állategészségügyi kihívások nem voltak olyanok, ami rendkívüli helyzetet eredményezett volna" - mondja Balázs Nóra, a Pély-Tiszatáj Zrt. igazgatóságának elnöke. Az utóbbi egy év aszályos időjárása nem befolyásolta lényegesen az itteni lucerna hozamát, a gabonát is megtermeli magának a cég, csak kukoricát kell vásárolnia. Balázs Nóra úgy véli, az afrikai sertéspestis miatt kevesebb most a disznó, ezért valamivel kisebb lesz a kereslet a tengerire is, ami egy kicsit alacsonyabb árakhoz kellene hogy vezessen a betakarítás után. Egyébként most a cirok silózásához készülnek a Heves megyei gazdaságban - a 10 aranykoronás földeken csak ezt van értelme termelni. Az etetéséhez szaktanácsadót vesznek igénybe.

A legnagyobb bajunk a munkaerő. Az tragédia"  - fakad ki az elnökasszony. Óriási a fluktuáció, a legtöbb jelentkező csekély tudású és fegyelmezetlen. "Igyekszünk gépesíteni, de mindenkit nem lehet kiváltani, és az ukrán munkás sem biztos, hogy jó megoldás. Pedig sokat költünk a foglalkoztatásra, mert nagy a verseny a jó szakemberekért. Sajnos nem tudunk a kereskedő cégek bérezési ajánlataival versenyezni ezeken a gyenge földeken, ahol a búza csak 4,5-5 tonnát terem."

A tej alapára a Pély-Tiszatáj Zrt. könyvelése szerint ma 94,5 Ft, felárral együtt 101 forintot kap most kilónként a Heves megyei cég. A trend a nyári szezonális mélypont után ismét emelkedő. A cég a költségek kézben tartásával igyekszik megtakarításokat elérni. "Ehhez most nagy segítséget kaptunk az AgroVIR programja révén" - meséli Balázs Nóra. "Egy éve tanítjuk az emberek a tevékenységek naplózására, most tartunk ott, hogy már megszokták a napi szintű adatrögzítést, és végre elkezdhetjük elemezni a gazdálkodásunkat." Az 560 tehenes gazdaságban nem látnak más módot a kiadások racionalizálására.