Hírek > A gabonaárak 8-10 százalékos csökkenésére számít az InVivo Trading

2020 maj 19


                                                    


Februártól újabb gabonavásárlásokba kezd az InVivo Trading Zrt – mondta az
agribusiness.hu-nak Molnár Attila, az elozetes adatok szerint 2010-ben több, mint 2 milliárd forint árbevételt elért gabonakereskedo cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint a gabonaárak nem maradhatnak sokáig a jelenlegi extra magas szinten.

Molnár Attila emlékeztetett arra, hogy a céget export árualap felvásárlása céljából 2009 év közben hozta létre a többségi magyar tulajdonú Vitafort Elso Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. kisebbségi francia tulajdonosa, az Union InVivo csoport, amely az egyik legjelentosebb agrárszövetkezeti egyesülés Európában. A csoport a takarmányozáson kívül jelentos nemzetközi kereskedelmet folytat a mezogazdasági termékek piacán, évente mintegy 6,5 millió tonna gabonával, olajos magvakkal és fehérje tartalmú terményekkel kereskedik. Gabonakereskedelmének gyors nemzetközi fejlodése hívta tehát életre az InVivo Trading Zrt.-t, amelynek többségi tulajdonosa az Union InVivo, kisebbségi tulajdonosa pedig a magyar takarmánypiacon a nagy gazdaságok fo beszállítójaként vezeto pozíciót elfoglaló Vitafort. Az InVivo Trading tehát megfelelo árualapot biztosít a terménykereskedelemhez, a gabonafélék közül elsosorban a búza és kukorica, az olajos magvak közül pedig a repce és a napraforgó vonatkozásában.


        

Az alapítás évében a csaknem 20 ezer tonna felvásárolt terményt – jellemzoen búzát, kukoricát – külföldre szállították a franciákkal együttmuködve, 2010-ben azonban már belföldre is értékesítettek, a felvásárolt áru mennyisége a 2009-es duplája volt – mondta az InVivo Trading kereskedelmi vezetoje. Idejében felismerték ugyanis a kalászos aratáskor gyorsan emelkedo gabonaárakat, így nagyobb mennyiségeket vásároltak, mint korábban, s az áru – 2010-ben leginkább étkezési és takarmány minoségu búza, kukorica és árpa – mintegy kétharmadát belföldön adták el. A hozzájuk került termény 80-85 százalékát bérelt tárolókba szállították (Dombóvárra, Ceglédre és Csorvásra, valamint Dabasra a Vitafort telephelyére), a fennmaradó mennyiséget helyben, már a vásárlás helyszínén sikerült eladniuk – tette hozzá.

               

Idén februártól kezdenek újabb felvásárlásokba – mondta Molnár Attila. Hangsúlyozta: az InVivo Trading szándéka közvetlenül a Vitafort partnereitol, a magyar mezogazdaságban jól ismert, régóta dolgozó termeloktol beszerezni az árut, nem pedig kereskedokön keresztül. Változatlanul az exportpiaci értékesítés a cél, de malmi búzát például az utóbbi idoben nem tudtak volna olyan áron értékesíteni külföldön, mint itthon.

Azt tapasztalták, hogy tavaly jó minoségu termény nagyon kevés termett az országban, a búzaminták kevesebb, mint 20 százalékát találták orlésre alkalmasnak. Idén a minoségi problémák miatt hosszú raktározásra nem kíván búzát és kukoricát vásárolni a cég - ez kockázatos is lenne a tárolás során esetleg még emelkedo toxinszintek miatt -, inkább közvetlenül exportra. A cég hitelállomány nélkül gazdálkodik és partnereinek a felvásárláskor azonnali fizetéssel teljesít.

Eroteljes áremelkedésre a kevés jó minoségu termény, az idojárás és a várható hozamok miatt számítani lehetett, de a bekövetkezett csillagászati árakra azért nem – mondta Molnár Attila. A szakember most sem gondolja, hogy a tonnánkénti 70 ezer forint feletti étkezési búzaárak reálisak lennének. „Nem volt várható, hogy 65-68 ezer forint fölé emelkedik az ár, ezt a búza párizsi MATIF tozsdén jegyzett ára, de a paritásbeli különbségek sem indokolták. A csökkenés, pontosabban az árak visszarendezodése tehát az év folyamán borítékolva van a búza és a kukorica esetében is, mindkét terménynél 8-10 százalékkal” – fogalmazott a szakember.
 

Forrás: agribusiness.hu