Hírek > 48-as huszárok díszszemléje - avagy nemzeti hagyományaink köztereinken

2020 maj 19


Életnagyságú huszárszobrokkal elevenítik fel az 1848-49-es szabadságharcban harcoló huszárok hagyományait Budapesten. Március 9-e és 15-e között a fováros közterein tizennyolc életnagyságú, különféle korhu egyenruhába öltöztetett huszárszobrot állítanak ki a fováros kilenc forgalmas csomópontján.

A huszárszobor kiállítás - az utóbbi években egyre népszerubbé váló köztéri képzomuvészeti kiállítások sikerébol kiindulva - a Magyar Huszár és Katonai Hagyományorzo Szövetséggel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértoivel, valamint kortárs képzomuvészekkel együttmuködve valósul meg.

Kiállítási helyszínek: Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, Lánchíd pesti hídfo, Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, Múzeumkert, Nyugati tér.

Aki végigjárja az összes alkotást, megismerkedhet a talpazatukon lévo leírások alapján mind a 18 huszárezreddel, amelyek 1848-ban harcoltak.

Kik voltak a ’48-as huszárok?

A huszár magyar eredetu könnyulovassági csapatnem katonája. A huszár, mint lovas katona megjelenése Mátyás király korába nyúlik vissza, amikor az oszmán hódítókkal való élet-halál harcban kialakuló új típusú lovas katona a legjobban alkalmazható katonának bizonyult a honvédo harcok során.

A 12 régi huszárezreden kívül az 1848/49-es szabadságharc alatt hat új huszárezred szaporította a honvédsereget, melyek megjelenése eltéro volt. Ahol a régi huszárok a császári névjelet hordták, oda az új huszároknál a magyar címer került csákóra, tarsolyra.

Az ország megsegítésére az új magyar kormány hazaszólította a Habsburg-birodalom területén állomásozó fiait, amelynek az osztrák hadügyminisztérium vonakodva tett eleget. Több századnak el kellett szöknie idegenbol a haza védelmére. Galíciából a 6. Württemberg-huszárezred egy százada Lenkey János vezetésével elsonek szökött haza még május végén. A régi huszárság továbbra is megtartotta fekete-sárga zsinóros ruháját, csupán nemzetiszín rózsa került a csákóra. A német vezényszót is megtartották, mert az öreg huszárok ehhez voltak szokva. Ezeknek a huszároknak a helytállása tette lehetové a honvédsereg megerosödését, kiképzését, hogy a tavaszi hadjáratban már együtt vitézkedhessenek régi és új huszár, honvédgyalogos és tüzér a gyoztes ütközetekben.

Mivel a lovas nemzetorség száma az eloirányzottnál kevesebb lett, a magyar kormány megkezdte lovas szabadcsapatok felállítását. Mivel 12 régi huszárezred volt, a hat új a 13-tól növekvo sorszámot kapta. Közöttük a legjelentosebb a 13. Hunyadi-huszárezred lett, melynek népszeruségét az is növelte, hogy nem a megszokott zsinóros öltözetet hordta, hanem pörge kalapot. Kezdetben karikás ostort is használtak, amit a betyárból honvédové vedlett legendás Rózsa Sándor és csapata forgatott a legügyesebben. Többnyire belolük szervezodtek az új honvéd huszárezredek.

Marketing és kommunikáció
Vitafort Zrt.