Hírek > 44%-os nyersfehérje tartalom

2020 maj 19


Globális problémákat oldana meg rovarokkal öt tehetséges magyar fiatal, azaz a Grinsect.

A startupot  takarmányozási mérnök, agrármérnök, gépészmérnök, marketinges és közgazdász alkotják, s egytől-egyig hisznek abban, a rovarszármazékok takarmányozási, később pedig élelmiszeripari felhasználásában rejlik a jövő.

A Design Terminal és NAK közös hackathonjának második helyén végeztek, a csapat a fekete katonalégy lárvájának automatizált tenyésztésére kínál innovatív és környezettudatos megoldást. Nem titkolt missziójuk, hogy országszerte elérhetővé tegyék az otthoni és a termelői szintű rovartenyésztést takarmányozási vagy élelmiszeripari felhasználásra.

A Grinsect eddigi mérései alapján a rovarliszt már kis mennyiségben is látványos eredményeket produkál: a húsminőség javul, gyorsabb súlygyarapodás, a súlyban tapasztalható szórás csökken, immunerősítő hatású. Mik azok a fekete katonalegyek, melyeket a Grinsect a projektje középpontjába állított?

 

                                                          
 

A Földön élő több, mint egymillió rovarfajból nagyjából 2000 ehetőt tartanak nyilván. Mind közül az egyik legérdekesebb a Fekete katonalégy (Hermetia illucens), ami egy egyenlítői éghajlaton őshonos, gyors fejlődésű, tiszavirág életű, nem invazív, más fehérjeforrásoknál lényegesen alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkező faj. 44%-os nyersfehérje tartalommal, rendkívül jó esszenciális aminosav összetétellel, és alacsony kitin tartalommal rendelkezik, hasznosságát pedig fokozza, hogy a lárva fejlődése során szinte bármilyen szerves hulladékot képes magas minőségű fehérjévé konvertálni, így alkotva meg az organikus hulladék újrahasznosításának fenntartható modelljét.