Hírek > Az USA elégedett a magyar élelmiszer-biztonsági hatósági rendszerrel

2020 maj 19


Az USA elégedett a magyar élelmiszer-biztonsági hatósági rendszerrel

                                   

Két év után ismét ellenőrzést tartott Magyarországon az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és –Felügyelő Hatósága (Food Safety and Inspection Service, FSIS). Az FSIS képviselője június 17. és július 3. között a magyarországi állati eredetû élelmiszer-előállítók hatósági felügyeleti rendszerét auditálta. Az audit előzetes megállapításai szerint a magyar hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékûséget az USA-beli követelményekkel.

Hazánk sertéshús exportjának összértéke évről évre emelkedik, 2014-ben már meghaladta a 100 milliárd forintot, mennyiségben pedig a 138 000 tonnát. A meglévő piacok megőrzése kiemelt jelentőségû az ágazat számára. Az FSIS képviselője az elmúlt hetekben azt vizsgálta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer egyenértékû szinten mûködik-e az USA-belivel a sertéshús és az abból készült termékek esetében, valamint, hogy az Egyesült Államokba szánt termékek biztonságosak, nyomonkövethetőek és megfelelően jelöltek-e. Az auditor a hatósági felügyelet több intézményét (Földmûvelésügyi Minisztérium, NÉBIH, megyei kormányhivatalok illetékes főosztálya), laboratóriumokat, valamint több exportjogosultsággal rendelkező vállalkozást is meglátogatott.


                    
Az audit előzetes megállapításai szerint a magyar hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékûséget az USA-beli követelményekkel. Az auditor kiemelte a NÉBIH központi felülvizsgálatainak fontosságát. A látogatások során az FSIS képviselője csupán kisebb, élelmiszerbiztonsági veszélyt nem jelentő megállapításokat tett, amelyek jelentős részét – a hatóság utasítására – már a szemle alatt megszüntették a vállalkozások, így a NÉBIH továbbra is megtarthatja jogosultságát az exportengedélyek kezelésére.

Az audit az írásos jelentés elkészítésével zárul, azonban a szóbeli értékelés alapján az FSIS várhatóan továbbra is fenntartja a NÉBIH jogát az USA exportjogosultságok kezelésére, ami a friss sertéshúst és sertéshústermékeket előállító és forgalmazó vállalkozások számára további exportbővítési lehetőséget jelenthet.

Forrás: MTI

Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Vitafort ZRt.